lördag 5 januari 2008

Barnmat och jordärtskockssoppa

Idag hade vi besök av en mycket god vän (och kollega sedan många år) till mig samt hennes man och deras två döttrar. Den yngsta dottern är nästan exakt lika gammal som min son vilket är speciellt roligt eftersom vi numera delar intressen som bästa vällingen och barnmatsreceptet, vid sidan om företagskonsolideringar och strategiska allianser.

På tal om välling så vägrade sonen för fjärde gången att äta välling idag. Istället fick han smaka på vår mat - för kvällen jordärtskockssoppa (bestående av jordärtskockor, fänkål, matlagningsvin, lök, buljong, grädde, mjölk och saft från en halv apelsin). Han gapade som en fågelunge och slukade glatt allting som var i skålen, och krävde högljutt påfyllning -två gånger. Ibland försökte maken komma emellan skedarna med soppa med vällingflaskan vilket dock enbart resulterade i ilskna skrik så fort sonen kände smaken av vällingen. Så, jag som tidigare trott att sonen skulle bli musiker (eftersom han är mycket förtjust i Mozartoperor) börjar nästan luta mot att det är kock som blir framtidsyrket för honom. Kanske "den sjungande kocken", som maken föreslog.

Recept på soppan kommer från Arla (Arlaköket 2000:2):

Ingredienser
4 port
200 g jordärtskockor
1 schalottenlök
1 fänkål, ca 250 g
1 msk smör
1 dl vitt vin
3 dl grönsaksbuljong
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
saft av 1/2 apelsin
salt och vitpeppar

Gör så här
Skala jordärtskockor och lök.
Skär alla grönsaker i bitar och fräs i smör i en gryta.
Häll på vin och låt koka någon minut.
Häll på buljong och låt koka tills grönsakerna är mjuka, ca 10 min.
Mixa till en slät puré.
Tillsätt mjölk och grädde.
Låt soppan koka ihop några minuter och smaksätt med apelsinsaft, salt och peppar.

Inga kommentarer: